Misschien woont er een ook een broer of zus van mij in België.

Inderdaad, hij heeft gelijk. Hij weet weinig of niets van zijn prille begin. Er waren zeker al twee ‘homes’ nadat hij niet bij zijn biologische moeder kon blijven. Het waarom en hoe, dat wil hij – nog eens – proberen boven water te krijgen.
Hoe komt het dat hij van de ene kant van India naar de andere is gebracht? Wie heeft dat beslist en waarom? En hoe is dat gelopen: met de bus, de trein, het vliegtuig? Niets maar dan ook niet weet hij . Hij heeft wel een herinnering aan een moeder(?), vrouw , die hij in zijn emotionele geheugen heeft opgeslagen.
Hij kijkt liefdevol zijn vrouw aan en zij zegt: ‘Ja, dat zeg jij altijd he, dat je je iets herinnert’
Maar ook dat weet hij niet zeker, is het een herinnering of niet.Ze zijn niet zo lang geleden ouders geworden van een schitterende kerel. The best of both worlds , zeg maar.
Het maakt hen, hem zowel extra kwetsbaar als krachtig, heb ik de indruk. Sterk genoeg in elk geval om nog eens, met realistische verwachtingen, de zoektocht naar zijn roots te starten.Er is niet veel, te weinig, maar niets meer doen is ook geen optie lijkt het . Zijn vrouw staat pal achter hem, achter die zoektocht. Nu meer dan ooit, want nu gaat het ook over de roots van hun zoontje.
En ja, misschien woont er hier in België ook een broer of zus. Wie gaat het zeggen?
Dat moet toch ook bijzonder zijn. Dat je rondkijkt tussen die andere geadopteerden en daar  een herkenning probeert te zien. De realiteit geeft hem soms gelijk: er zijn broers en zussen van elkaar gescheiden door adoptie en in verschillende gezinnen , landen terecht gekomen.

Een adoptieouderpaar  contacteert me in dezelfde week. Beide dochters, zussen van elkaar, zijn hier aangekomen uit een ver land om geadopteerd te worden. Op de papier stond: ouders gestorven. Maar dat bleek niet waar te zijn. Gelukkig was de oudste van de twee oud genoeg om het hen te vertellen. Gelukkig hebben haar adoptieouders haar geloofd. Gelukkig hebben diezelfde adoptieouders ook de broer en zus opgespoord voor hen. Die waren namelijk aan de andere kant van de wereld geadopteerd. En die twee paar adoptieouders hebben de kinderen met veel zorg en warmte opnieuw in contact gebracht met elkaar.
De biologische mama en de jongste zus in Afrika, die kunnen nu op steun rekenen.

En dan is er nog die jongeman, geadopteerd in een tijd dat er nagenoeg geen adoptieregelgeving was. Hij spreekt me aan om zijn broer(s?) te zoeken in Vlaanderen. Zijn adoptiemoeder heeft hem namelijk (tijdens zijn tienerjaren) ‘iets’ toevertrouwd. Toen ze hem gingen ophalen in Zaventem werd hen verteld, dat er ‘broertjes’ op het vliegtuig zaten om geadopteerd te worden door een andere familie. Maar er werd hen op het hart gedrukt dit nooit aan iemand te vertellen.
Maar dan lopen al die sporen dood. De namen zijn veranderd, de privacywetgeving zit in de weg en hij staat met lege handen. Zijn er nu al dan niet broers geadopteerd in ons land? Wie zijn ze? Gaat hij het ooit te weten komen?

Ik merk dat we met zijn allen wel eens onderschatten wat biologische broers en zussen voor geadopteerden betekenen. Ze terugvinden is soms net zo belangrijk dan het zoeken naar de biologische moeder. Soms denk ik: nog belangrijker.

Ik had ooit de hoop dat het scheiden van siblings voor en door adoptie, verleden tijd was. Helaas, het blijkt van alle tijden te zijn. Ik hoop echter dat we met zijn allen proberen te vermijden dat dit nog gebeurt.

Een hoopvolle gedachte om het nieuwe jaar mee te starten?

Pia Dejonckheere

adoptiecoaching@skynet.be

 

0 Responses to “Misschien woont er een ook een broer of zus van mij in België.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 112.531 hits

%d bloggers liken dit: