Inzagerecht in je adoptiedossier: geen overbodige luxe zo blijkt!

Voor wie er nog aan zou twijfelen, inzagerecht in je adoptiedossier is geen overbodige luxe.
Bijna wekelijks krijg ik geadopteerden die ,mij telefonisch, via email of een persoonlijk bezoek in mijn nieuwe werkstek te Gent (vzw Steunpunt Adoptie) , vragen hoe en waar ze hun adoptiedossier kunnen vinden.Ze zijn volwassen en hebben geen contact ( meer) met hun adoptieouders. Die laatste vinden blijkbaar dat het adoptiedossier hun eigendom is en niet van de geadopteerde zelf. Of er zijn andere redenen waarom ze dat dossier niet geven, terug bezorgen eigenlijk.

inzage

Maar dan vertel ik hen dat er andere  wegen zijn om aan hun adoptiedossiers, er zijn er meerdere, te geraken. Meer nog, er is ingeschreven in een Vlaams Decreet ( 2013) dat de adoptieambtenaar je daarbij helpt en tevens op zoek gaat naar antwoorden op de resterende vragen.
Ik zie ze op dat moment opgelucht ademhalen, oef. Ik probeer hem ook meteen zeer realistisch te stemmen. Als je op zoek bent naar de namen van je biologische ouders, dan is de kans groot dat je dit niet in je adoptiedossier vindt. Zeker al niet als je geadopteerd bent uit India en Korea. Dan moet de echte rootszoektocht nog worden opgestart.
Maar ook daarvoor kan je terecht in het nieuwe Steunpunt Adoptie. Mirakels kunnen we helaas niet verrichten Maar alles in het werk stellen om te zoeken naar datgene waar je als geadopteerde recht op hebt, nopens het Haags Adoptieverdrag, dat wel.

 “ Ga je mee? Aub  Pia” , dat was wat in een mailtje stond van A.
Ze had via ons haar inzagerecht aangevraagd bij Vlaams Centrum Adoptie ( zeg maar Kind & Gezin afdeling adoptie);

k&gZe heeft nooit iets van haar adoptiedossier te zien gekregen, ze is heel benieuwd en ook zenuwachtig. Hoe zou je zelf zijn.
Ik ga natuurlijk en graag mee, dat deed ik in het verleden ook al een paar keer. Het is niet niets om helemaal alleen dat grote gebouw aan de Hallepoort in Brussel binnen te stappen, je aan te melden en dan voor het eerst die documenten te lezen die over jouw adoptie, jezelf , je geboorteland enz… gaan. Er volgen vragen, bedenkingen, emoties :“Hoe kan dat nu, mij is iets anders gezegd..”
“wat staat hier in dat nazorg rapport? Dat klopt niet, hoe kan dat?”
Ik zie ook dat het helend is om, als geadopteerde, mensen rond je te hebben die je helpen om te begrijpen, die je begrijpen als je vragen stelt, die zich engageren om naar antwoorden te zoeken. Niemand kan beloven dat die er komen, maar geadopteerden hebben wel het recht op het zoeken naar die antwoorden door ons, het adoptiesysteem die al die jaren adopties hebben gefaciliteerd.

Hij belt me op en vertelt schoorvoetend dat hij niets, niets heeft over zijn adoptie. Het contact met zijn adoptieouders is verbroken, een adoptiedossier heeft hij nooit gekregen. Alleen een klein pasportje waarmee hij zou binnengekomen zijn in ons land.
Hij heeft zelfs het vermoeden dat zijn adoptie niet koosjer is verlopen, dat er geen officiële kanalen zijn aan te pas gekomen en misschien, heel misschien is hij weggenomen bij zijn biologische moeder die nu ook op zoek is.

Ik stel hem gerust, er liggen ergens adoptiedossiers met zijn naam op, zeker bij de Rechtbank. Zelfs toen al, meer dan 20 jaar geleden, kon je niet zomaar een kind adopteren. Op weg naar de rechtbank, om samen  zijn adoptiedossier te lezen, voor het eerst. En dan kunnen we misschien zoeken naar wat er gebeurd is, wie hij eigenlijk is, wie zijn biologische familie is en hoe het met hen gaat, waarom hij is geadopteerd. Heel misschien, ik hoop het.

Ik blijf aan de zijlijn hun adoptiecoach zijn, hardnekkig zoekende naar antwoorden op hun vragen en met plezier!

Pia  Dejonckheere

adoptiecoaching@skynet.be

Advertenties

1 Response to “Inzagerecht in je adoptiedossier: geen overbodige luxe zo blijkt!”


  1. 1 elkefranchois 10 mei 2013 om 09:26

    Super dat je dat doet, pia, mee gaan. Maar zoo jammer dat jij dat moet zijn…. Ik kan me het zo niet voorstellen. Dat Mitte niets zou weten, en dan alleen zou moeten zoeken, en aan jou hulp vragen daarvoor. (niets tegen jou, he :))….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 110.700 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: