Building Brigdes project in India en Korea: geadopteerden gaan tot actie over!

Ik vertrek eind deze maand naar India, samen met twee geadopteerde vrouwen. De voorzitter van TRIOBLA (mijn voorzitter dus!) vertrekt naar zijn herkomstland Korea.
En dat omdat we een brug willen bouwen tussen de landen waar Indiaase en Koreaanse geadopteerden geboren en geadopteerd zijn.
We doen dit omdat we niet kunnen blijven toezien dat de tijd verstrijkt en weinigen iets doen met de vele vragen van geadopteerde uit die landen.
Hun vraag om te krijgen waar ze recht op hebben nopens het Kinderrechten en het Haags Verdrag: weten wie hun biologische ouders zijn en zo mogelijk hen te ontmoeten. Maar laat ik dit keer de bezieler van dit project, tevens coördinator van http://www.geadopteerd.be aan het woord . Dit interview verscheen deze week in een internationaal adoptietijdschrift avn het ISS!

Building Bridges Project: Adoptees vragen om hulp!

Het ISS / IRC publiceert dit interview met San-Ho Correwyn, de huidige voorzitter van TRIOBLA, een Belgische organisatie werkzaam in de adoptiesector met post-adoptie expertise.
Hij schetst het doel en de werkwijze van het project ‘Building Bridges’ dat de bedoeling heeft de geadopteerden te helpen in hun rootszoektocht in hun geboorteland.

Naam, Achternaam: San-Ho Correwyn
Woonplaats : België
Professioneel: Fotograaf / Graphic Designer
Werken op het gebied van adoptie: voorzitter van TRIOBLA en coördinator van http://www.geadopteerd.be.

1. Kan je ons vertellen hoe jouw rootszoektocht eruit zag?
Ik ben (waarschijnlijk) geboren in Masan, Zuid-Korea in 1970. Ik werd geadopteerd in België op de leeftijd van drie, maar werd na negen maanden ‘herplaatst’ in een tweede adoptiegezin. Nogmaals, ging het mis. Mijn adoptiemoeder, die vier kinderen adopteerde, was een alleenstaande moeder en was niet in staat een gezin te runnen. Er was een gebrek aan liefde en gebrek aan aandacht op alle gebied toen we opgroeiden. Als men zegt dat geadopteerden ‘een rugzak’ hebben, dan kan ik u verzekeren dat ik een goed gevulde draag. Toen ik 17 was, verliet ik het huis op zoek naar iets wat ik zou omschrijven als ‘een nest’. Ik realiseerde me op dat moment dat ik tot dan toe nog nooit het gevoel had gehad om echt ‘thuis te komen’. Via een observatiecentrum, pleegouders en ‘een dak boven mijn hoofd’, zocht en vond ik mijn eigen thuis.

2. Wat motiveerde u om het Building Bridges adoptie project te starten?
Ik weigerde mijn trieste persoonlijke adoptieverhaal te laten uitgegroeid tot een last, wel integendeel. Ik probeer er gebruik van te maken om te voorkomen dat dit nog gebeurt en ik probeer andere geadopteerden te helpen. Mijn persoonlijke ervaring werd de drijvende kracht voor mijn betrokkenheid bij projecten in het adoptiewerkveld. Zo ook het meest recente project ‘Building Bridges for adoptees: a last call’ .

3. Kan je ons een idee geven van wat dit project inhoudt?
Dit project beoogt het bouwen van bruggen tussen het land waar we geboren zijn en dat waar we geadopteerd zijn.
Dit project probeert ons vooralsnog te helpen om onze ROOTS te vinden . We proberen geadopteerden te helpen bij het uitoefenen van het recht om hun biologische familie te leren kennen, zoals vastgelegd in het IVRK en THC-93.
Dit project is noodzakelijk omdat , ondanks dit recht, vele deuren gesloten blijven in veel landen van herkomst .
In een eerste fase reizen wij , samen met of ondersteunt door de adoptiecoach, naar de geboortelanden, India en Korea. We vertrekken in de laatste week van Oktober 2012;
Het belangrijkste doel is het uitbouwen van een veilige en professionele omgeving voor alle partijen die betrokken zijn bij het zoeken naar ROOTS.
We doen dat ook door met onze verhalen daarheen te gaan en hen te laten luisteren naar ons, geboren daar en nu hier ons leven aan het uitbouwen.
Na de missie zullen we , samen met andere geadopteerden , een rapport maken met conclusies en aanbevelingen voor alle betrokkenen en het adoptiebeleid.

4. Hoe zal dit project helpen de verschillende actoren, die betrokken zijn bij adoptie, te activeren?
Men kan veel zeggen over adoptie. Men kan veel vragen stellen over adoptie. Maar elke geadopteerde is het over dit eens: weten wie je echt bent is erg moeilijk als je niet weet waar je vandaan komt, op wie je lijkt, waarom je bent afgestaan voor adoptie.
Hoewel niet iedere geadopteerde hiermee worstelt in dezelfde mate, ieder van ons voelt de behoefte te weten wie we zijn en zo te groeien tot een solide identiteit, en zo onze toekomst uit te bouwen.
Maar dit project is er ook voor onze biologische ouders. Deze uitspraak is nooit uit mijn gedachten.
Een biologische moeder in een Afrikaans land zei ‘niet weten is mijn ziel doden’ (not knowing is killing your soul).
Ook zij kunnen er balang bij hebben dat wij hen zoeken en vinden. Het zoeken naar en vinden van onze biologische ouders is een zeer delicate zaak, daar zijn we ons terdege van bewust. We moeten onze uiterste best doen om hun privacy te bewaken en dit binnen een professionele nazorg te doen.

5. In welke landen begin je ? Waarom?
Ons project begint met India en Korea, omdat het voor geadopteerden uit deze landen de laatste kans op vinden is.
We zijn twintig, dertig, veertig jaar. Onze geboorte families worden ouder. Als we langer wachten, kan de tijd alle sporen wissen!
In het geval van Korea, zijn we blij om te zien dat ze steeds meer investeren in post-adoptie zorg. Ze helpen ons meer en meer in onze zoektocht. Ze voorzien ook meer en meer een praktische en emotionele hulp voor beide, de geadopteerden en de geboorte families.
We hopen dat andere landen zullen dezelfde soort initiatieven ontwikkelen!

6. Wat voor soort ondersteuning heeft u nodig in dit project?
Ik geloof dat het zoeken naar ROOTS en in contact komen met onze geboortefamilie, een sterke en goede professionele nazorg nodig heeft. Daarom werken we nauw samen met een adoptie coach, Pia Dejonckheere, ook betrokken bij onze organisatie TRIOBLA. We kunnen onze professionele hulp aan deze kant van de wereld zoveel mogelijk installeren. Tegelijkertijd, is dat ook onze grens.
We hebben partners in India en Korea nodig die hetzelfde doen. We willen de krachten bundelen met professionals in deze landen.
Wat ook ontbreekt is volgens ons de onvoorwaardelijke en volledige erkenning van ons ‘recht om te weten’.
Wij hopen dat dit project kan een belangrijke stap kan zijn om dit te bereiken .

Wenst u meer informatie dan kand at via
San-Ho Correwyn
geadopteerd.be @ gmail.com

Lees hier de presentatie van het project Belgium<>Korea (in het Engels)

0 Responses to “Building Brigdes project in India en Korea: geadopteerden gaan tot actie over!”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 112.140 hits

%d bloggers liken dit: