‘Mijn ouders zijn mijn ouders niet’ -Deel 2

Zaterdagmorgen 11u, Leuven, Museum M.
De zaal zit barstensvol. Het openingsdebat van de schitterende tentoonstelling (met E-book als extraatje) kreeg gelukkig de belangstelling die het verdiende.
Ik zag ook drie – mij bekende – afstandsmoeders. Dat op zich is niet zo evident. Maar ze waren er. Eén van hen zat in het panel.
Ik zat in de zaal en kon als toeschouwer meegenieten. De moderator vroeg of ik als adoptiecoach a.u.b. wou meepraten vanuit de zaal. Neen, liever niet, geef a.u.b. het woord aan de geadopteerden. Zij zijn het die vandaag het speerpunt zijn en ook over nazorg kunnen zij, vooral zij, meespreken. Laten de professionals nu maar eens zwijgen en luisteren.

Ok, dan niet! Zeker?
Ja, zeker.
Ik heb geluisterd, en veel opgestoken.

Naar San-Ho als geadopteerde, en coördinator van http://www.geadopteerd.be.

Naar de verhalen van de adoptiemoeder en de afstandsmoeder in het panel. Verhalen van mensen uit de zaal, de vragen en antwoorden.
Wat is er nu, twee dagen later, blijven plakken. Niet letterlijk want ik heb niets opgeschreven. Ik heb alleen proberen op te slaan in mijn geheugen.

Een maatschappij die adoptie gefaciliteerd heeft, veel overheidsgeld heeft gepompt in voorbereiding, screening en omkadering (wat zeer goed is), diezelfde maatschappij hoort evenveel te investeren in de nazorg voor geadopteerden, eens ze hier zijn aangekomen’ zegt San-Ho.

Een hulpverlener de zaal zegt dat haar organisatie probeert het tempo van de traagste te volgen in de roots-zoektocht.
Ik moet daar even over nadenken’ zegt San-Ho ‘als geadopteerde vind ik dat we moeten alles doen om te vermijden dat we moeten kiezen tussen belangen van de drie partijen, natuurlijk.

(foto Robin Broos)
Maar als we moeten kiezen, dan zou toch het belang van de geadopteerde moeten primeren. Als je de weegschaal voor je ziet (en hij toont ze) dan zou deze kant, onze kant toch meer moeten doorwegen als er moet gekozen worden’.

Dezelfde hulpverlener in de zaal oppert dat er toch ook zoiets bestaat als ‘recht op het afstaan van je kind’.
Heel voorzichtig neemt San-Ho zijn micro voor de mond en zegt
Ook daar moet ik toch eens over nadenken.’

De dialoog verloopt erg sereen, niemand claimt zijn of haar gelijk. Uit de zaal komen ervaringen, vragen. Er zijn heel wat geadopteerden aanwezig.

De adoptieouder Ciska stond ook meer dan haar mannetje.
Ik vind dat elke adoptieouder er klaar moet voor zijn om de deur open te doen als de afstandsmoeder, familie voor de deur zou staan, van waar ze ook vandaan komen. Dat ze klaar moeten zijn om hen aan tafel te zetten, een kop koffie aan te bieden en in dialoog te gaan, hen welkom te heten. Wie daar niet aan toe is, adopteert best niet’
Als moeder van 4 waaronder drie adoptiekinderen heeft ze recht van spreken.

Wij kunnen ernaar verlangen om ouder te zijn, adoptieouder te zijn. Er moet een kinderwens aanwezig zijn, natuurlijk. Maar wij kunnen niet verwachten dat de kinderen ons meteen, of misschien ooit, als hun ouders zien, dat is iets wat we moeten afwachten en respecteren’

Een biologische kinderwens wordt nooit ingevuld, noch kan een onvervulde kinderwens worden verwerkt door de komst een adoptiekind. Dat kan niet en mag ook niet verwacht worden. ‘

Marijke, de afstandsmoeder in het panel vertaalde de gevoelens, ervaringen en ideeën van vele afstandsmoeders, hier en in het buitenland. Ook al stond ze erop (net als de ander twee overigens) om voor zichzelf als afstandsmoeder te spreken.
Ik ben niet voor adoptie, dat begrijp je wel. Maar als er dan toch kinderen zijn die veroordeeld zijn om in een instelling op te groeien, geen mogelijkheid hebben in hun gezin te blijven, ja, dan misschien is adoptie een mogelijkheid. Ik wou alleen dat ze dan terecht zouden komen in een gezin als dat van Ciska, dat was voor mijn zoon die ik heb moeten afstaan wel anders’

Toen ik Paul voor het eerst terugzag, was dat zo overweldigend dat ik het nu 15 jaar later nog voel. Het was alsof hij opnieuw geboren werd. Alleen, stond daar geen baby( zoals ik in mijn geheugen had gegrift) maar een volwassen man met een snor’

Als er dan toch moeders zijn die hun kind moeten afstaan, dan zou het zoveel menselijker zijn als zij aan de zijlijn zouden mogen meelopen met dat kind en recht hebben op informatie en een foto, zodat zij weten hoe het met hen gaat. Nu zijn afstandsmoeders, vaders een blinde vlek en dat is voor niemand gezond’

‘Zijn adoptieouders zijn zijn ouders, ik ben zijn biologische moeder. Een tijdlang wilde hij zijn adoptieouders niet meer zien. Ik ben het die hem heeft aangespoord zijn ouders opnieuw op te zoeken en het ‘goed’ te maken. Het is niet goed voor een kind om zijn ouders niet te zien en met hen in conflict te leven’

Een afstandsvader in de zaal neemt het woord en getuigt hoe het voor hem als afstandsvader was om na vele jaren eindelijk een brief te krijgen van die zoon. Ook al bleef het voorlopig bij een brief, het geeft hem de nodige rust om verder te kunnen.
De zaal is erg stil, rustig, maar geladen.
Na afloop bleek dat veel geadopteerden in de zaal voor het allereerst in hun leven, een afstandsmoeder zagen en hoorden getuigen. Er zijn tranen gevloeid en soms moest er even afstand worden genomen om dat te verwerken.

Dat een panel met de drie betrokkenen in dialoog, evenwaardig en evenwichtig zeg maar, de enig mogelijke manier is om het adoptiedebat te voeren, dat vind ik al lang.
Dit was nog maar eens een bewijs.
De afwezigen hadden ongelijk, dat is zeker!
Bedankt San-Ho, Ciska en Marijke en al die anderen die mij hun verhaal hebben toevertrouwd!

Pia

0 Responses to “‘Mijn ouders zijn mijn ouders niet’ -Deel 2”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 112.311 hits

%d bloggers liken dit: