NIETS TE VINDEN VOOR VONDELINGEN: zoveel misverstanden !

Misschien is dit reeds duidelijk, maar de adoptiecoach is zot van sport. Van de meeste sporten toch. Elk jaar sta ik aan de kant van de weg tijdens de Vlaamse klassiekers en zelfs Paris-Roubaix kan op mijn life supporterscapaciteiten rekenen. Vandaar dat mijn aandacht getrokken werd door het krantenbericht omtrent het overlijden van een wielerlegende: Raymond Impanis . Ook al om dat hij een leeftijdsgenoot is van mijn vader (die me daar zeer levendig over kon vertellen). Een bijzondere passage uit het krantenbericht heeft me dit keer geïnspireerd tot het schrijven van een blogstukje.

De geboortedatum van Raymond Impanis is onzeker. Hij werd door zijn onbekende moeder te vondeling gelegd in een biezen mand op de stoep van de kerk van Berg. Daar werd hij door de plaatselijke pastoor Mozes (die zelf een vondeling was) gevonden. Mozes gaf de bakker van Berg de opdracht zich over het kind te ontfermen. Mozes noemde hem Impanis, krom Latijn voor in een mand. ‘

Impanis een vondeling? Wauw, dat spreekt inderdaad tot de verbeelding. Dat begin de jaren 1900 kinderen in mandjes aan de kerkdeuren werden gelegd is mij bekend, maar Raymond? De legendarische sterkte beer die de langste tijdrit in de Tour van 139km ooit won en daarna menig klassiekers op zijn naam zette?                     Vondeling , als dat op je adoptiepapieren staat is er toch wat ‘werk aan de winkel’ merk ik vaak. Vondeling is echter een vlag die bijna nooit de lading dekt . Helaas. Meestal doet dat niet echt veel goed aan het zelfbeeld van iemand: niet gewenst en weggelegd. In ruzies met adoptieouders moesten sommige adoptiekinderen horen dat ze in ‘de goot’ – ‘op de vuilnisbelt’ werden gevonden. Jammer, want het eerste adoptiekind dat daar gevonden is moet ik nog tegenkomen.

Mijn ervaring in de adoptielanden die ik bezocht is dat vondeling een term is die vaak moet verdoezelen wat de waarheid is:. Men hoopt dat de kinderen later niet op zoek zullen gaan als dit op hun documenten staat. Of – minder negatief uitgedrukt- men hoopt dat de kinderen daardoor ‘rust’ zullen vinden omdat er toch niets te vinden is voor vondelingen.

Maar als er dan toch een kindje gevonden wordt, te vondeling gelegd wordt, is dat altijd op een plek waar veel volk komt: een kerk, een politiebureau,in de tuin van de instelling,….
In Ecuador zag ik een politieauto halt houden voor het tehuis waar we een adoptiecongres volgden. Voorin 2 agenten, achterin een klein Indigina vrouwtje met een klein bundeltje in haar armen. Ze hield het zo teder maar vastberaden vast, dat het onze aandacht meteen opwekte.
De zuster directrice stapte vastberaden op het gezelschap af . Het was duidelijk : zij wist waarover dit ging , dit was niet de eerste keer. Ze verdwenen allemaal samen in het kantoor van de zuster. In de pauze vertelde ze dat het een ‘vondeling’ was. Een meisje van een paar uur oud. De vrouw die het kindje gevonden en binnengebracht had, werkte in een Mac Donalds, het enige restaurant in Quito dat 24 op 24 open is en altijd veel volk trekt. Lang kan het kindje daar niet gelegen hebben, integendeel, iedereen vroeg zich af hoe iemand ongezien de kans had gevonden het kindje daar neer te leggen.
Het was gehuld in een warm geruit dekentje, en dat , vertelde zuster directrice, werd zorgvuldig bewaard en meegegeven met het kindje naar zijn adoptiegezin. De vrouw die het gevonden had wilde het kindje alleen afgeven als zij dat persoonlijk aan de zuster kon doen en niet via de politie. Zij stond erop het kindje een naam te geven.

Vondeling , een intriest verhaal van een moeder (gezin?) dat de zorg niet zelf kan opnemen maar toch ook een warm verhaal van graag zien en betrokkenheid en nooit van ‘ik moet het kind niet hebben ‘.
Twijfelt iemand nog?
Kijk en luister eens (minuut 34) naar het verhaal van de ouders van Eline , Eline die in China vondeling werd gelegd.
Een vondeling zal nooit meer een vondeling zijn, denk ik toch?
Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Advertenties

0 Responses to “NIETS TE VINDEN VOOR VONDELINGEN: zoveel misverstanden !”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 109.304 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: