Wanneer moet ik informatie, over zijn/haar verleden die ik vind, doorspelen aan de adopteerde?

Als adoptiecoach leg ik hier af en toe mijn ei… bij wijze van spreken. Maar dit keer zit ik ook met een spreekwoordelijk ei dat nog niet gelegd is.

Soms vragen adoptieouders, geadopteerden om in het herkomstland op zoek te gaan naar informatie , naar  biologische ouders & familie. (zie ook mijn vorige blogje). Meer en meer wordt er op dat vlak internationaal samengewerkt , dus ook ik maak gretig gebruik van collega’s wereldwijd om deze zoekvragen op te lossen.

Maar wat moet ik doen als ik heel moeilijke, gevoelige informatie vind ? Ja natuurlijk, ik schrijf dat allemaal op, ik hou dat allemaal bij in een dossier. Ik sta pal achter volgende principe dat vastgelegd is in verdragen: Geadopteerden hebben het recht om hun roots te kennen, hun biologische ouders/familie te kennen en alle beschikbare informatie over hun verleden te kennen! (zie Verdrag rechten van het Kind 1991 – Haags Adoptieverdrag 1993).

Laat dit dus duidelijk zijn: geadopteerden moeten mijns inzien de informatie die ik, maar ook alle derden, vind, ook krijgen. Dit is hun recht, vastgelegd in verdragen en daar gaat met best niet licht over.

Maar het is vaak erg moeilijk om te weten, als adoptiecoach, wanneer en hoe moeilijke , pijnlijke en delicate informatie door te spelen aan de kinderen, de volwassen geadopteerden. Kunnen geadopteerden me hierbij helpen? Want jullie meningen , ervaringen hebben  me in de 21 jaar adoptiewerk, het meest gestuurd, bijgebracht. Willen jullie dus reageren op mijn vraag? VAN HARTE BEDANKT!

2 Responses to “Wanneer moet ik informatie, over zijn/haar verleden die ik vind, doorspelen aan de adopteerde?”


  1. 2 ilona 14 december 2010 om 10:06

    Ik denk dat vele geadopteerden zelf met deze vraag worstelen… Als ik voor mezelf spreek moet ik eerlijk bekennen dat ik er zelf nog niet uit ben. Op dit moment leef ik in volledige onwetendheid, ik heb niets van info, ook niet na 2 bezoeken aan mn weeshuis… Aan de andere kant weet ik niet of ik het aankan om bijvoorbeeld te horen dat ik misschien het resultaat ben van verkrachting. Je denkt misschien automatisch, dan zou er toch een abortus volgen in dat geval? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan..
    In principe heeft iedereen het recht om de waarheid te kennen, ook al kan dit hard aankomen. Het is alleen moeilijk te bepalen wanneer je er klaar voor bent om die waarheid te verwerken.
    Het is al een heel rouwproces om te begrijpen dat je bent afgestaan om god weet welke reden. Opnieuw een rouwproces doormaken nadat je de echte reden kent kan denk ik hard aankomen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 112.531 hits

%d bloggers liken dit: