Als belangen botsen, wiens belang staat dan voorop in adoptie?

Dat was eigenlijk de vraag in een workshop op een studiedag in Utrecht vorige week vrijdag. Officieel was het thema ‘grenzen in adoptie’, maar het ging dus ook over keuzes maken in belangen.
Stel je even voor: 25 personen in een kleine ruimte, hulpverleners (90%vrouwen) adoptieouders en geadopteerden. We kregen een ‘case’ – zeg maar een reële situatie – voorgeschoteld en telkens als er een dilemma komt, moeten we ons uitspreken.
Het ging dus over een geadopteerde jongeman van 16, Hugo. Hij zit heftig in de knoei met zichzelf en zijn omgeving en komt bij de hulpverlening terecht (zoals ze dat zo mooi omschrijven).
Hij wil zijn biologische moeder zoeken en ontmoeten. Alleen , er is een probleem, zijn adoptieouders willen de informatie die ze hebben over zijn afkomst (nu?)niet met hem delen. Ten eerste is hij te kwetsbaar, vinden ze ( rookt vaak jointjes en doet het niet goed op school) en bovendien heeft zijn biologische moeder indertijd aangegeven dat ze geen contact wilde. Hugo was namelijk ‘ontstaan’ uit een buitenechtelijke relatie met een ‘ouderling’ uit de streng gereformeerde kerk waartoe het gezin behoort. Het gezin heeft nog 3 andere kinderen, allemaal wel binnen dat huwelijk. Te precair beslissen de adoptieouders, nog niets vertellen aan Hugo en de biologische moeder gerust laten, zoals ze gevraagd heeft 16 jaar geleden.
Wij moeten opstaan als we hier NIET mee eens zijn. Ik veer recht, ‘hoe durven ze, hoe kunnen ze dit al die jaren weten en niets zeggen aan Hugo? Bovendien heb ik wel veel moeilijker u’t te leggen afstandssituaties gezien? Bovendien, bovendien… ‘ ik zeg niets, maar ik ben kwaad op die adoptieouders, zoveel is zeker. Met mij staat de helft van de groep recht,onder wie alle geadopteerden en een paar hulpverleners: ik sta in goed gezelschap ☺
De adoptieouders blijven zitten en geven uitleg: “ja, nu de kerel aan de drugs zit zal zijn vermogen om dit te begrijpen ook wel niet ok zijn, en hij dreigt volledig te ontsporen ! “ De geadopteerden reageren kwaad, vooral Marcia. Ze is geadopteerd uit Colombia en had het hier niet zo goed, maar heeft er zich doorheen geworsteld. Ze is nu moeder van 2 en heeft een eigen organisatie opgericht die belangen van geadopteerden helpt verdedigen. Ze gooit zich middenin een discussie en zegt: ‘we moeten hier helemaal niet over discussiëren, het Haags Verdrag geeft ons het recht te weten, het recht ons de informatie over ons verleden te krijgen. Die adoptieouders zijn daar niet de ‘eigenaar’ van, Hugo is dat en bovendien: wij kunnen tegen veel en veel meer dan dit soort informatie. Wij hebben allemaal wel een moeilijk verhaal’
Goed zo meid denk ik. Voor het eerst in al die jaren dat ik naar congressen en studiedagen ga, zijn niet alleen meer de ‘deskundigen’ en adoptieouders (altijd veelvuldig aanwezig) die het voor het zeggen hebben, maar mengen meer en meer geadopteerden zich in allerlei debatten, met recht van spreken.
Zo gaat het verhaal nog een tijdje door, de keuzes zijn blijkbaar moeilijk voor de hulpverleners, maar de geadopteerden blijven erg consequent en weten wat ze willen.
Als er moet gekozen worden tussen belangen, dan is het hun belang dat primeert!
Uiteindelijk krijgt Hugo wat hij gevraagd heeft, een contact met zijn moeder en zijn oudste broer. Er is op de weg veel overleg en bemiddeling nodig geweest, uiteraard, maar de hulpverleners zijn naast hem blijven staan. En zo hoort het ook!

0 Responses to “Als belangen botsen, wiens belang staat dan voorop in adoptie?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

  • 112.531 hits

%d bloggers liken dit: