Steeds meer adoptiekinderen en hun biologische moeders gaan via het internet naar elkaar op zoek

Het terugvinden van familie is fantastisch, maar houdt ook risico's in ...

Dit is de titel van een artikel dat morgen verschijnt in HUMO. Ook in de zoektochten van adoptiekinderen en afstandsouders- families zijn deze sociale netwerken in cyberspace een handige hulp. Zo lijkt het toch. Maar op het gevaar af de indruk te geven dat ik een hulpverlener ben die bang is zonder werk te vallen, wil ik toch even een kanttekening meegeven.

Naast het feit dat het fantastisch is dat grenzen worden overschreden, adoptiekinderen hun biologische broers en zussen,  familie terugvinden in verre landen en hier dichtbij, zie ik ook een gevaar.
Antwoorden heb ik niet, maar misschien moeten we deze vragen -durven- stellen:

 • Wat als ik niet gevonden wil worden maar toch graag een FB of NETLOG enz. wil aanmaken?
 • Wat als je na een eerste ‘ontmoeting’ en uitwisseling van gegevens en verhalen, liever (even) geen contact meer wilt?
 • Wat als je als jonge (zeg maar kind nog) geadopteerde  – stiekem, omdat je adoptiegezin het niet wilt en mag weten en zonder ondersteuning – op zoek gaat naar je biologische familie en vindt… wat doe je daar dan mee? Hoe ga je daar mee om?

Om het nog concreter te maken een paar voorbeelden uit mijn adoptiecoaching:

 • Een afstandsmoeder wil dolgraag haar dochter laten weten dat ze is afgestaan onder zware druk en dat ze haar nooit is vergeten. Ze heeft, nu ze terminaal ziek is, een pakketje gemaakt voor haar volwassen (ondertussen ook al zelf moeder) dochter die ze graag wilt afgeven. Ze zoekt mijn hulp omdat ze weet dat ze hierbij best niet rechtreeks te werk gaat. Door een fout in de rechtbank heeft ze 30jaar geleden bij de afstand, alle gegevens van de adoptieouders en ook de nieuwe naam van haar dochter gezien. Als ik de naam van de dochter google… vind ik haar meteen, met foto en al, in een website  van de school waar ze werkt. De dochter wordt door mij discreet benaderd en wil geen contact. En nu? Ik kan niet vermijden dat de afstandsmoeder ook googled. Ik denk dat ze dit al lang geleden deed (dat zou ik ook doen) en dat ik hier verder geen greep op heb. Moet ik de dochter verwittigen? Moet ik vragen aan de moeder haar niet te benaderen? Een moeilijke hoor!
 • Een geadopteerde vrouw heeft via de adoptiecoach haar natuurlijke moeder gevonden en ontmoet. Bij deze ontmoeting krijgt ze ook de naam van de biologische vader. Ze zoekt via de computer op allerlei wijze en vindt hem via de statuten van de vzw waar hij vrijwilligers is. Ze gaat er meteen op af, zonder iemand te raadplegen, want ‘anders hou je me toch tegen’. Het loopt niet goed af, er is veel emotie.
  Hoe kunnen wij hulpverleners hier accuraat op reageren?

Doordenkertjes  waar een adoptiecoach nog een tijdje zoet mee is.
Morgen dus in Humo, vandaag in mijn blog !

1 Response to “Steeds meer adoptiekinderen en hun biologische moeders gaan via het internet naar elkaar op zoek”


 1. 1 Kempeneers 8 augustus 2012 om 14:10

  In 1973, op 4 juli, werd mijn zoon geboren, in Malo Les Bains (Fr). Direct na de geboorte werd hij bij me weg genomen. Hij zou voor adoptie aangeboden worden.
  Ongeveer 23 jaar later ben ik hem intensief gaan zoeken. Via internet liet ik overal berichtjes achter. ‘Ik zoek mijn zoon, geboren op 4 juli 1973 om 20 uur, in Malo Les Bains’.
  Jaren later, kreeg ik een mail van Gewenst Kind in Antwerpen, dat mijn zoon gevonden was. In Frankrijk. Hij zocht mij ook, maar dan in Frankrijk.
  Nu, 7 jaar later, ben ik oma van zijn twee kleinkinderen, zien we elkaar geregeld. Ik bezoek hem in Frankrijk, hij komt met zijn gezinnetje op bezoek in België.
  Bij ons is alles goed verlopen. En ik ben nog iedere dag dankbaar!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

 • 112.531 hits

%d bloggers liken dit: