Steeds minder adoptabele kinderen t.o.v. overvolle wachtlijsten met kandidaat adoptie-ouders: een wereldwijde trend.

Is dit goed of slecht nieuws? Wat denken de geadopteerden zelf hierover?

Ik zit op de trein en ben mee met mijn tijd, ik werk op de laptop. Weliswaar nog niet ‘on line’ maar straks, als ik weer verbonden ben met de cyberspace, gaat dit stukje op mijn blog!
Ik ben naast adoptiecoach , ook coördinator van vzw TRIOBLA, een ‘voorbereidingscentrum interlandelijke adoptie’ – zoals dat zo mooi heet.
In die hoedanigheid was ik vandaag bij de Vlaamse Centrale Autoriteit Adoptie, m.n. Kind & Gezin. Het ene is ook niet wezenlijk te scheiden van het andere, het is een win- win situatie zoals dat zo mooi gezegd wordt.
Dit keer ging het onder andere over het feit dat er zo snel en zoveel verandert in de adoptiewereld. Daar waar kandidaten 2 -3 jaar geleden nog keuzes konden/mochten maken in adoptie ( jongen/meisjes- herkomstland-leeftijd…), zitten we nu in een adoptiewereld waar er minder en minder adoptabele kinderen zijn, alle wachtlijsten bij adoptiediensten volzet zijn en de wachttijden tussen start procedure en toewijzing kind oplopen tot 4-5jaar. Dat dit een wereldwijde tendens is, is daarom nog geen troost voor de honderden kandidaat adoptiegezinnen die zich jaarlijks aanmelden in Vlaanderen.
Als voorbereidingscentra krijgen wij als eerste ‘life’ de mensen te zien. Moet gezegd dat deze boodschap (lang wachten, minder en minder gezonde adoptabele kinderen, enz…) een behoorlijke shock is. Immers, de meesten van hen hebben al een lange geschiedenis van niet succesvolle medische behandelingen om zwanger te worden, achter de rug en denken/hopen dat een adoptiekind hun kinderwens vooralsnog zal invullen.
Daar sta je dan als vormingswerker: jij moet het slechte nieuws brengen; maar IS dit wel slecht nieuws? Naar mijn bescheiden mening is dit goed nieuws , voor de kinderen toch. Meer en meer kinderen kunnen bij hun ouders blijven (economische heropleving in vele landen), meer en meer kinderen vinden een thuis (pleeg – of adoptieouders) in hun geboorteland (het zogenaamde subsidiariteitsbeginsel van het Haags Verdrag) en minder landen vragen aan ons om voor hun kinderen te zorgen , veel minder dan pakweg 10-20 jaar terug. Oneerbiedig zou men kunnen zeggen dat interlandelijke adoptie in de herkomstlanden ‘wat uit de mode is’. Ik merk tijdens mijn reizen naar die landen en in mijn contacten met collega’s uit de herkomstlanden, dat een aantal van hen ook zijn gaan nadenken over het feit of adoptie DE beste oplossing is, en of ze geen alternatieven moeten zoeken.

En dat lag dus op tafel in Brussel vandaag! De – goeie -vraag van mijn collega Ann Somers was om een (media)campagne op te zetten rond deze realiteit. Zo krijgen niet alleen de kandidaat adoptieouders dit snel door (misschien VOOR ze starten met de procedure), maar zeker het ook het brede publiek.
Jan met de pet (mijn excuus aan alle Jannen die een pet dragen) denkt namelijk nog steeds dat er wereldwijd overvolle ‘wees’huizen voorhanden zijn, waar er massa’s adoptabele kinderen zitten te wachten op adoptieouders. Velen denken zelfs dat die kinderen op stervensna dood zijn en als we niet snel snel handelen (dus ook een blits- adoptieprocedure uitwerken) die arme kinderen sterven.
Niet dus, gelukkig niet.
Er zijn helaas wel nog miljoenen kinderen in nood, ook in ons land, maar dat zijn bijna nooit kinderen die geholpen kunnen/moeten worden door adoptie. Het zou mij te ver leiden omdat hier nog eens uit de doeken te doen, maar geloof me, alle adoptabele kinderen in de wereld ,die in een land wonen dat een adoptiewetgeving ,conform het Haags Verdrag, heeft (dus te vertrouwen) worden ‘uitgevochten’ door de ontvangende landen (USA, Frankrijk, Spanje, en zoveel meer). Er is een gigantisch onevenwicht tussen vraag en aanbod (ik ga me niet blijven excuseren, maar deze uitdrukking is niet oneerbiedig bedoeld ).
Er zijn nog kinderen die nood hebben aan een gezin en die in instellingen/op straat leven… zeker en nogmaals helaas, maar als er geen betrouwbaar of geen adoptiesysteem is, dan kunnen het risico niet nemen een adoptie ‘te forceren’. Dat hebben we geleerd uit de ruim 30 jaar ervaring met interlandelijke adoptie.

Een (media)campagne opzetten met de boodschap: “er zijn minder en minder adoptiekinderen in de wereld en we hebben al meer dan kandidaten genoeg” (of zoiets) ja, wat vinden de geadopteerden daar zelf van? Dat was de vraag die een bezorgde adoptieambtenaar ons daarnet stelde.
That’s the question, ik weet het eigenlijk ook niet. Laten we het dus eens aan jullie, geadopteerden, vragen!
Laat het ons weten, wij stellen jullie mening erg op prijs, bedankt!

5 Responses to “Steeds minder adoptabele kinderen t.o.v. overvolle wachtlijsten met kandidaat adoptie-ouders: een wereldwijde trend.”


 1. 1 adoptiecoach 29 september 2010 om 14:05

  geen geadopteerde met een mening hierover of gewoon een barslecht stukje in mijn blog denk ik dan…

 2. 2 Catherine 1 oktober 2010 om 20:05

  Een mediacampagne lanceren lijkt me ver gaan. Want wat zou dan precies de boodschap zijn? Dat het zo geweldig goed gaat in de wereld? Dat de armoede en miserie uit de wereld geholpen zijn en dat men daardoor niet meer kan/hoeft te adopteren?

  De realiteit is, en dat wordt ook in uw tekst aangehaald, dat er gewoon onvoldoende kanalen zijn en daar zou iets moeten aan gedaan worden. Hier in Vlaanderen zijn er zo weinig adoptiebureaus en zo weinig adoptiekanalen dat het niet verwonderlijk is dat de wachtlijsten dichtslibben. Het zou fijner zijn dat er gewerkt zou worden aan een uitbreiding van het aantal adoptiekanalen in plaats van campagne te voeren naar kandidaat adoptieouders. De kandidaat ouders die echt gemotiveerd zijn om te adopteren zullen, volgens mij, niet ontmoedigd worden door de lange wachttijden dus zo een (media)campagne lijkt me overbodig.

 3. 3 Wilda 3 oktober 2010 om 11:01

  Een mediacampagne opzetten is misschien niet de juiste methode om kandidaat adoptieouders op de hoogte te brengen van de huidige situatie in ‘adoptieland’. We kunnen kandidaat adoptieouders inderdaad niet vertellen dat het al veel beter gaat in de wereld en dat er geen kinderen meer zijn die aan hun lot worden overgelaten terwijl ze beter verdienen. Tot zover ga ik akkoord met Catherine.

  De vraag die ik me, als geadopteerde, hierbij telkens opnieuw stel: is adoptie dan dè ultieme oplossing voor dit wereldwijde probleem? Naar mijn bescheiden mening niet. (Interlandelijke) adoptie is voor mij de laatste mogelijkheid om een kind een betere toekomst te bieden. Veel belangrijker is het om wereldwijd te proberen structurele veranderingen door te voeren in herkomstlanden. Hierbij denkende aan: armoedebestrijding, onderricht, een degelijk sociaal stelsel, enz.

  Adoptie mag in geen geval (voor zover dat nog niet het geval is) uitdraaien in een markt van te grote vraag en dus een zoektocht naar een beschikbaar aanbod van kinderen. Door deze manier van denken en handelen zijn er helaas al genoeg voorbeelden van misbruik en adopties uit landen die het Haags Verdrag niet ondertekend hebben. Indien men dit systematisch toelaat, hebben we het niet meer over adoptie maar durf ik zelfs spreken van kinderhandel.

  Laten we dus a.u.b. niet de omgekeerde manier van denken hanteren, nl. ‘op zoek gaan naar kinderen om te voldoen aan het verlangen van kandidaat adoptieouders’. Zoals Catherine zelf zegt: de kandidaat adoptieouders die echt gemotiveerd zijn om te adopteren, zullen er de lange wachttijden gerust bijnemen, met of zonder mediacampagne.

 4. 4 San-Ho 4 oktober 2010 om 21:00

  Ik ben absoluut voorstander dat er eens eindelijk werk wordt gemaakt van duidelijke en correcte communicatie aangaande de wereldwijde adoptierealiteit. Zowel de publieke opinie als de vele kandidaat-adoptieouders mogen en moeten weten wat de huidige situatie is, wanneer adoptie wél gerechtvaardigd is en wanneer niet. Dat er bv. eens wat minder bericht wordt over de Madonna’s en Angelina’s van deze wereld en meer over de reële situaties in de herkomstlanden. Zoals Wilda zegt: onze energie/centen zou moeten gaan naar ‘preventie’ en alternatieven ipv naar het in stand houden van de ‘adoptiestromen’. Het openen van nieuwe kanalen kàn goed zijn in sommige individuele situaties maar laten we het niet als systeem installeren om ‘zoveel mogelijk’ kinderen naar hier te krijgen. Laten we niet meedoen aan de ‘wedloop’ zoals die nu al bestaat tussen de vele ontvangende landen.
  Een campagne? Ja, zeker. Laten we vinger maar eens op de wonde leggen met een duidelijke boodschap:

  • De grote vraag in de ontvangende landen vormt op zich is géén legitimatie voor het openen van nieuwe adoptiekanalen!
  • Adoptie mag géén doel op zich zijn maar slechts een middel om kinderen een thuis te bieden als er geen alternatieven zijn.
  • We moeten meer investeren in preventie en ondersteuning in de landen van herkomst zelf!
 5. 5 steven vermeylen 16 november 2010 om 21:53

  Hallo adoptiecoach Pia,

  Een mediacampagne om mensen af te schrikken lijkt me alvast een beter en eerlijker idee dan mensen er bewust proberen uitfilteren in de maatschappelijke onderzoeken. Want dat is wat nu gebeurt : kandidaat-adoptieouders die al kinderen hebben, alleenstaanden of kandidaten die niet in een bepaald traditioneel plaatje vallen : allemaal worden ze met een vergrootglas gescreend, ik heb de laatste jaren heel veel verslagen gelezen. Gelukkig zijn er verstandige en objectieve Jeugdrechters …

  Zelf blijf ik me intussen de vraag stellen waar de adoptie-autoriteiten hier in België en in Vlaanderen mee bezig zijn, maar dat zal wel aan mij liggen. En als bv. Annemie Struyf eens een dissonant ballonetje oplaat, worden de lange tenen wakker. Blijft toch leuk om volgen.

  Beste groet,
  Steven Vermeylen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
RSS Artikels op Geadopteerd.be

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Schrijf je in en ontvang nieuwe berichten van deze blog via e-mail.

Doe mee met 76 andere volgers

Blog Stats

 • 112.531 hits

%d bloggers liken dit: